Hányszor, de hányszor halljuk alkalmazottként dolgozó emberektől, hogy milyen elviselhetetlen ez számukra, mennyi alkalmazkodással és látszólag milyen kevés anyagi lehetőséggel jár (de ez egy másfajta problémakör).
És ráadásul az idealizált amerikai filmekben elénk vetítenek egy rózsaszín álomképet a mindig jól öltözött, gazdag, független és sikeres vállalkozókról, akikre irigykedhetünk magunkban.

De milyen testi, lelki és szellemi kihívásokkal jár a vállalkozói életforma?

“Vállalkozónak lenni azt jelenti, hogy úgy élsz sok éven át, ahogy más ember nem akarna és ha…bejön a rengeteg munka, erőfeszítés, kitartás eredménye, akkor esetleg úgy élhetsz sok éven át, ahogy a legtöbb ember meg mindenáron élni akarna.”

Sokan nem alkalmasak erre, és nem is sejtik, mennyire brutális ez valójában, milyen rengeteg tanulást és kőkemény munkát igényel. Nézzük meg közelebbről a vállalkozói lét okozta stressz helyzetet:

1. A vállalkozó létforma együtt jár azzal, hogy mindig ez jár a fejében, attól a pillanattól kezdve, hogy felébred, addig a pillanatig, ahogy álomra hajtja a fejét. Rengeteg álmatlan éjszakát, alvászavarokat és egyéb testi tünetet okozhat a rengeteg feszültség.

2. Ha vállalkozó akar lenni, a motiváció a minden. De ahhoz, hogy el tudja viselni a vállalkozói élet okozta stresszt, krónikus elkötelezettségre van szükség. Olyan szenvedéllyel kell sokszor előrehaladnia, hogy talpon maradjon, hogy munkaalkoholistává válhat (work alkoholic) és a környezete felfedezheti Önön a valódi függőség tüneteit. A magánélete megsínyli ezt az örökös munkakészenlétet, a kapcsolatai pedig válságba kerülhetnek.

3. Ha valami szörnyen félresikerül, ha előfordul, hogy veszteséges, vagy akár nagyot bukik, akkor sem omolhat össze, hanem meg kell tanulnia elviselni a kudarcokat is.
A kritikát pedig ösztönzésnek kell tekintenie. Az emberek szeretnek kritizálni, mindig találnak hibát abban, amit mások alkotnak.
– Azt gondolod nem tudom megcsinálni?
– Figyeld, ahogy bebizonyítom, hogy tévedsz!
– Igenis jó lesz, amit nyújtok!
Kudarcok esetén megvonhatja a vállát, kijavíthatja a hibákat és másként csinálhatja.

4. El kell fogadnia, hogy állandóan stesszhelyzetben él és meg kell tanulnia hogyan kezelje a stresszt hatékonyan. Nem omolhat össze az állandó akadályok miatt sem, hanem mennie kell tovább az akadályokkal teli úton.
Vannak egészséges megoldásai a stressz kezelésére?
Kutatások bizonyítják, hogy a vállalkozói szemléletmóddal rendelkezőknek hajlamuk van a megnövekedett stresszre és az aggódásra. A Gallup-HealthWays és Jólét-Index felmérése szerint a vállalkozók 44%-a jelezte, hogy fokozott mértékben aggódik és 65%-uk stresszesnek mondta magát.

5. További kutatások szerint a vállalkozói lét együtt jár a klinikailag is kimutatható szorongásos kórképek és depresszív kórképek megnövekedett valószínűségével. Sajnos van, olyan is, hogy az öngyilkosság közelébe sodorhat valakit az, hogy képtelen kezelni a vállalkozói lét okozta stresszt.

6. Végül néhány szó az anyagiakról. Sosem lehet teljesen leégve, mindig kell, hogy pénzügyi tartaléka legyen. Ez nagyfokú tudatosságot igényel, amit szintén fejleszteni szükséges. Kezdő vállalkozóként pedig meg kell tanulnia várakozni, amig beérik a sok munka gyümölcse.

Vállalkozói stressz és egyéb vállalkozói tünetegyüttes kialakulása esetén jelentkezzen bátran segítségért, relaxációs – meditációs módszerek segítségevel csökkenthetjük a stressz tényezők hatásait, pszichológiai coachinggal és kognitív terápiákkal pedig fokozhatjuk a tudatosságot.