Nyugtató belsőlégzés meditáció
A meditáció sokkal könnyebb, mint gondolnánk, hiába próbálják sokan túlmagyarázni. Nem kell mindig órákon keresztül egy helyben ülnünk, hogy megtapasztalhassuk jótékony hatását. Léteznek gyors és hatásos gyakorlatok is.
Idő: 2 – 3 perc
Hogyan működik: a mély hasi légzés támogatja a teljes gázcserét. A levegő lejut a tüdő alsó részébe, ahol az oxigén-széndioxid csere a leghatékonyabb. A szívverés lelassul, stabilizálódik a vérnyomás és az izmok is kilazulnak. Félelmeink lecsitulnak, megnyugszunk.
Mit figyelj: fogadd el tested jelzéseit, akár pozitívak, akár negatívak, figyeld hangulatod változásait.
Szeretettel küldök egy a nap – és évfordulóhoz köthető meditációt is, használjátok egészséggel belső munkáitokhoz.
Gyakorlat:
Kezdj el mélyen lélegezni, a hasadba szívd a levegőt, tartsd benn egy másodpercig…, aztán lélegezz ki. Ismételd, amíg meg nem nyugszol.
Gyakorlat hármassággal:
Kezdj el belélegezni. Szívd be a levegőt mélyen a hasadba…, majd szívd be a levegőt a mellkasodba is…, most pedig tartsd bent pár másodpercig.
Kezdj el kilélegezni. Fújd ki a levegőt a mellkasodból…, majd fújd ki a levegőt mélyen a hasadból is…, most pedig tartsd meg üresen pár másodpecig.
Belégzés: has…, mellkas…, tart.
Kilégzés: mellkas…, has…, tart.
Gyakorold, amíg csak el nem mélyedsz magadban!
Elengedés-újrakezdés meditációval:
Kilélegzek (előrehajolok) és ahogy kifújom a szervezet számára kártékony mellékterméket, a széndioxidot, úgy engedem el ezzel együtt az elavult, talán már régóta letapadt, nyomasztó emlékeket, történéseket, amelyekre már nincs szükségem, mert amit lehetett, megtanultam belőlük és a tudás most már az enyém.
Belélegzek (felegyenesedem) és ahogy beáramlik a friss, oxigénnel teli, éltető levegő és követem, ahogy eljut testem minden egyes pontjához, úgy fordulok a jelenben zajló események, lehetőségek felé és figyelmemet az itt és most történéseire, rezdüléseire koncentrálom és befogadom azt, amire szükségem van.
A múltbeli emlékek lehetnek fájdalmasak és időnként képszerűen is megjelennek a tudatban. Ilyenkor ismételjük meg többször is a gyakorlatot (akár 5-6-szor is) és figyeljük meg, ahogy a képek átalakulnak és egyre elviselhetőbbé, esetleg elfogadhatóvá válnak.
Múltbeli traumák esetén pszichológiai ellátást is érdemes felkeresni:
Együttérzés-meditáció
Hatása: együttérzéshez vezet, csökkenti a dühöt, segít javítani az emberi kapcsolatokon.
Idő: 4-8 perc
Meditáció: Csukd be a szemeidet… majd lassítsd le a légzésed, miközben a ki-és belégzésedre figyelsz egy darabig.
Kezdd el csendesen mondogatni magadban: “Légy boldog, légy egészséges, légy könnyű”, kb. 1-2 percig ismételgesd. Majd terjeszd ki ezt a mantrát valamelyik szerettedre és ugyanúgy 1-2 percig ismételd: “Legyen boldog, legyen egészséges, legyen könnyű.” Azután gondolj valaki olyanra, akinek valamiért meg lehetne, kellene bocsánatod, esetleg valahogyan megbántott korábban, és szintén 1-2 percig ismételd ezt. Végül gondolj a közösségre, amelynek része vagy, azokra is, akiket talán nem is ismersz, és így is mondogasd a mantrát 1-2 percig.
Hogyan működik: ez tulajdonképpen egy ősi szeretet meditáció, amelynek sok formája létezik, évszázadok óta gyakorolják, meghívhatjuk ezzel életünkbe a pozitív hozzáállást, önmagunk és mások elfogadását, a szeretetet.
Pszichológiai rendelés: