Felnőtti létünk két alapvető pillére a párkapcsolati elköteleződés, – ami előbb, vagy utóbb lehetővé teszi számunkra a családalapítást, és a munka, vagy hivatás, – ami önálló egzisztenciánk  kialakításához vezet. Ha valamelyikben nehézségeink támadnak, elakadunk, akkor életvezetésünk billenékennyé válik.

Párkapcsolati konfliktus, kötődési nehézség, családalapítás

 • Sokféle párkapcsolati konfliktussal küzdhetünk, ha éppen van párkapcsolatunk, amire a párok nagy része nincs felkészülve, mert fekete-fehér gondolatokat táplálnak magukban a kapcsolatokról, ahogy a kognitív terápia nevezi ezt a gondolkodásmódot. Ez azt jelenti, hogy várakozásaik túlidealizáltak, rózsaszín fellegekben járnak, azonban amikor találkoznak az első nehézségekkel, megküzdés helyett azonnal leírják, rossznak minősítik kapcsolataikat és esetleg szélsőségesen máris megszabadulnának tőle.
 • Vagy azon törhetjük a fejünket, hogy miért nincs egy ideje párkapcsolatunk, vagy miért nem sikerült az előző és milyen párkapcsolati konfliktus vetett véget neki. Majd mélyebb önismerettel közeledve feltehetjük azt a kérdést is önmagunknak, hogy vajon hasonló kapcsolati konfliktusok miatt futottak zátonyra a korábbiak is? Ilyenkor elkezdhetünk foglalkozni a miértekkel is, amihez sokszor már külső pszichológus szakember segítségét is jó lenne igénybe venni.
 • Párkapcsolati konfliktusainkban megjelenhetnek különböző életmódbeli, gondolkodásbeli különbségek, érzelmi vagy akár testi, szexuális nehézségek is. Miért nem működik a “kémia”, a szexualitás közöttünk, tesszük fel ilyenkor a kérdést magunkban? De gyakran panaszkodunk arról is, hogy nem tudjuk közelíteni egymáshoz eltérő felfogásunkat, gondolkodásmódunkat. Így érzelmi eltávolodást is átélünk a kapcsolati konfliktusainkban, ami persze testi szinten, a szexualitásban is megnyilvánul és előbb-utóbb váláshoz is vezethet.
 • Mindezek hátterében ott állnak kapcsolati kötődési problémáink, amelyeket a kötődéselméletek nagyon világosan tipizálnak. Kötődési problémánk elköteleződési nehézséget eredményez, emiatt pedig nehézségekbe ütközik a családalapítás, illetve később a családi rendszer problémáiban is megismétlődnek, kiütköznek kötődési nehézségeink.
 • Késhet például a gyermek áldás, meddőség alakulhat ki, valami miatt nem tud a baba megérkezni, pedig már nagyon várunk rá, de esetleg ott munkálkodik bennünk a kapcsolati kötődési zavar.
 • Vajon milyen összefüggések mozgatnak bennünket kapcsolataink háttérben? Hogyan lehetne változtatni ezeken a problémákon? A válasz talán ma már közismert, párkapcsolatunk alakulását eredeti családi rendszerünk formálja a belső tudatalatti térben. A családi mintákat, konfliktusokat gyermekkorunkban beépítettük magunkba és a jelenben is könnyen aktivizáljuk őket párkapcsolatainkban.

Tanulási nehézség, teljesítmény zavar, munkahelyi nehézség, munkahelyi konfliktus

 • Bizony előfordul, hogy teljesítmény problémák alakulnak ki az életünk valamelyik szakaszában, teljesítményünk minősége, vagy mennyisége alászáll, és nem pontosan értjük ennek a miértjét, de bajba kerülhetünk, ha ez huzamosabb ideig így marad.
 • Tanulási nehézségek is gyakran felmerülnek, motiválatlannak érezzük magunkat, koncentrációs zavarokat élünk át, nem tudunk leülni a tankönyv elé, vagy ha hozzá is kezdünk a tanuláshoz, alig haladunk és sokat hibázunk. Előfordulhat, hogy nem úgy sikerül a tanév, így pótvizsga, vagy pótérettségi vizsga várhat ránk.
 • Munkahelyi nehézségek is szép számmal akadnak, pl. nem igazán megy a munka, csúszunk a határidőkkel, többet hibázunk. Olykor meg azt vesszük észre, hogy felesleges konfliktusokat vállalunk be és utólag nem is értjük miért. Vagy túlvállaljuk magunkat, egyre több terhet veszünk magunkra és a jutalom mégsem érkezik meg, mert valamiért rosszul menedzseljük magunkat.
 • Munkahelyi konfliktusok megjelenhetnek kapcsolati szinten is, pl. előfordulhat, hogy felettesünkkel rivalizálunk, vagy hiába várjuk elismerését, nem respektál minket eléggé. Esetleg a munkatársainkkal élhetünk át ismétlődő konfliktusokat, miközben érzzük, hogy ezzel is felesleges terheket veszünk magunkra.
 • Vagy a karrierünk megakad valahol, pedig szépen építkeztünk, mégis karrier problémát élünk át.
 • Milyen összefüggések mozognak ezeknek a problémáknak háttérében? Nem mondhatunk mást itt sem, minthogy Sorsa alakulását a teljesítmények terén is a korai családi rendszer tapasztalati mezője formálja. Jó lenne változtatni az akadályozó programokon, és új utakon elindulni, új működésmódokra átváltani, az elakadásokat meghaladni és a lehetőségekre, a megoldásokra koncentrálni.

A felnőtti lét kialakulásának ugyanis a harmadik eleme a szülőkről történő leválás, ami az előző kettőnek: az önálló egzisztencia és az elkötelezett párkapcsolat megteremtésének is az alapfeltétele. Ehhez azonban stabil családi háttér, elég jó szülők, biztonságos anya-gyerek, apa-gyerek kapcsolat szükségeltetik, hogy legyen kikről leválni. Ennek lényege azonban nem a szülők megtagadását, hanem éppen ellenkezőleg, a szülők pozitív mintáinak beépítését jelenti, és egy elfogadó felnőtt-felnőtt kapcsolat kialakításához vezet. A családi rendszer, a szülőkkel való kapcsolat problémái sajnos beépülnek személyiségünkbe és a felnőtt élet minden területén ismétlődő problémákat eredményeznek.

Párkapcsolati konfliktusok, vagy munkahelyi nehézségek esetén keresse fel a Lélekközpont pszichológus szakembereit, akik pszichológiai tanácsadással, pszichológiai konzultációkkal és pszichoterápiával segítenek ezek megoldásában, meghaladásában. Egyéni családállítás is javasolt azok számára, akik most nem szeretnének hosszabb időre elköteleződni egy terápiás folyamatban (hanem csak 1-3 alkalommal), mégsem akarnak lemondani arról, hogy rálássanak a háttérben meghúzódó mélyebb összefüggésekre.

Jelentkezzen elérhetőségeink egyikén!

Janovszki Gabriella