Mindenki tudja, hogy a várandósság és a szülés milyen óriási testi-lelki, szellemi erőpróba egy anyuka életében, mégis keveset beszélünk arról, hogy milyen változások történnek majd, mire kell felkészülni.

írásom témája a GYES-szindróma (más néven GYES-betegség, GYES-neurózis), mely korunkban gyakori jelenség és megosztja a közvéleményt és a szakembereket is. Szülés után alakul ki, nem egy kódszámmal ellátott diagózis, hanem tünetek sokféleségének összessége. A köztudatban néhányak szerint az unatkozó kismamák nem létező problémájával állunk szemben, hiszen szerintük a kismamáknak alig van dolga, ezért nincs okuk panaszra.

Valójában a Gyes- szindróma, vagy Gyes-neurózis a kismamák neurotikus betegsége, mégpedig a megváltozott élethelyzetre adott válasz, egy alkalmazkodási nehézség, melyet a gyermek születése vált ki.

Mi is történik a Gyes-szindróma, Gyed-neurózis során?

 • Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy az anyaság ne lenne csodálatos, semmihez sem hasonlítható élmény a világmindenségben, a kisbaba pedig, akit az anyuka először a karjaiban tart, maga a megtestesült csoda, amihez tényleg nincs semmi fogható.
 • Azonban a szülés után nem sokkal, elindul az otthoni élet, és az anyuka egyedül marad a magatehetetlen csecsemővel, aki teljes mértékben rá van utalva. Ez pedig néhány anyában szorongásokat indít el.
 • Az anyaság egyben felelősség is és ebben az otthoni egyedül maradásban óriási méretűvé válhat és rászakadhat ennek a felelősségérzetnek a súlya. Néhány kismama azt érzi, hogy az anyai szerepekkel kapcsolatos elvárásoknak nem tud megfelelni. Mai világunkban már nincs körülötte ott a régi, hagyományos nagycsalád, akire olyan jó volt támaszkodni, amikor az ember elbizonytalanodott.
 • Az anya ilyenkor kiszakad eddigi életéből, megszokott történéseiből, megválik munkahelyétől, és eltávolodik baráti közösségeitől. Az elszakadásra pedig mindannyian gyászmunkával reagálunk és ki könnyebben, ki nehezebben tudja feldolgozni a veszteség élményeket, ez pedig depresszív tünetekbe torkollhat.
 • A szülés okozta hormonális változások is javában zajlanak és ez lelkileg is érzékenyebbé teszi a kismamát. Ez segíti elő pl. a tejelválasztás beindulását és a csecsemő táplálása szinte folyamatosnak tűnik az első időszakokban.
 • Ne feledkezzünk meg a táplálás mellett, az éjjel-nappali szolgálatról sem, hiszen ilyenkor természetes, hogy a gyermek igényei körül forog a világ. Az anyaság százszázalékos erőbedobást, figyelmet kíván a nap huszonnégy órájában, és ez fárasztó, krónikus alváshiány és kialvatanság lép fel, ami fokozza a szimpatikus idegrendszeri tónust és feszültebbé tesz.
 • Az anyaság sok lemondást igényel, a saját igények és vágyak a háttérbe szorulnak, ezért néhány anyukánál megemelkedik a frusztrációs szint és feszültebbé, ingerültebbé válnak, sokan a gyermekükkel szemben is.
 • Hosszú távon hiányzik az adás és a kapás egyensúlya, ez pedig a belső erőforrások kimerüléséhez vezet.
 • Hiányzik az elismerés, dicséret, mert egy Gyeses kismamától természetes, hogy neveli a gyermekét és ellátja a háztartást.
 • Szülés után megváltozik a párkapcsolat is, a baba kerül az első helyre. A férfi időlegesen háttérbe szorul az új jövevénnyel szemben, és ez vezethet el oda, hogy éppen a társtól érkezik kevesebb pozitív visszajelzés, akitől pedig a leginkább várná a kismama.
 • Végül érdemes beszélni a társadalmi elvárások nyomasztó hatásáról is, melynek lényege, hogy az újdonsült anyuka legyen állandóan boldog, érezzen folyamatos hálát és anyai módon legyen mindig türelmes. Ezek az elvárások pedig néhányaknál megfelelési kényszerbe torkollhatnak. De a kisgyerekes létről elképzelt idilli kép és a hétköznapi valóság egészen más, a hétköznapok felemelőek, de egyhangúak is, izgalmakkal, élményekkel teliek, de ingerszegények és bezártságérzést okozók is,  azaz ilyenek is és olyanok is.

Mivé alakulhat a Gyes szindróma/Gyed-neurózis?

 • A Gyes-neurózis tehát bizonytalanság, kisebbrendűségi érzés, ingerlékenység, indokolatlan félelem.
 • Ha nem kezelik, nem érkezik időben segítség, egyre komolyabb kórképek jelenhetnek meg, melyeket már diagnózissal láthatnak el. Súlyosbodó esetben szorongásos kórképek, kényszeres viselkedés/gondolkodás és/vagy depresszió is kialakulhat, esetleg testi tünetek is megjelennek, (pl. fej- és gyomorfájás) a folyamatos feszültség miatt

 Hogyan kezelhető?

 • Fontos lenne, hogy az anyukának legyen néha ideje saját magára, amivel szabadon rendelkezhet.
 • A környezet sokszor valóban nem érti az anya problémáját, pedig a kismamáknak megértésre és támogatásra van leginkább szükségük.
 • A tehermentesítő segítés lehetővé teszi a pihenést, feltöltődést. Ilyenek lehetnek a külső programok, találkozás a barátnőkkel, vagy rendszeres testmozgás szervezése.
 • Legetséges új emberi kapcsolatok kialakítása is, más Gyesen lévő kismamákkal való beszélgetések, gyermek programokon való résztvételek.
 • A szülőpárnak házaspárként is fontos, hogy kettesben is tudjanak lenni.

 

A tünetek fokozódása esetén  szakember segítségét kell igénybe venni, ami gyógyszeres segítség helyett, vagy mellett (súlyos esetben), elsősorban pszichoterápiás segítség jelenthet.

Janovszki Gabriella és Szepesi Anna Sára

Keressen bizalommal bennünket!

www.lelekkozpont.hu