Több mint négy hét telt el a karantén kezdete óta. Sok kamasznak egyre nehezebb a „maradj otthon mozgalom” elvét betartani, mennének a barátokhoz, osztálytársakhoz, s bár az online világ sok lehetőséget kínál nekik a kapcsolattartásra, a személyes találkozás vágyát ez most nem csillapítja, inkább csak fokozza ezt a tiltás varázsa, nem beszélve arról, hogy akár a körülmények szerencsétlen áldozatainak is tekinthetik magukat. Az otthoni állandó összezártság is sok konfliktust tud okozni a szülő-kamasz kapcsolatban.

 

Fontos tudni, hogy a bezártság sokféle reakciót kiválthat az emberekből, de ha figyelünk arra, hogy türelemmel és kellő odafigyeléssel legyünk családtagjaink iránt, hogy ne a hibákat keressük a másikban, akkor kiegyensúlyozottabbak tudunk maradni.

Ha kamaszok szülőjeként mégis aggódunk gyermekünk pszichés stabilitásáért, és azt érezzük, hogy ebben mi nem tudunk hatékony támogatást adni, mert mi magunk is nehezen viseljük a karantén által okozott családi feszültségeket, érdemes pszichológus segítségét kérni. A pszichológus által nyújtott támogatás lehetőségével plusz törődést adhatunk a szülők számára sokszor nehezebben hozzáférhető kamasz számára. A pszichológiai ellátás lehetősége növeli a kamasz biztonságérzetét, és segíti a stresszhelyzetre adott szélsőséges reakciók normalizálódását is.

Kamaszok pszichológiai ellátása során a pszichológus hatékonyan tud segíteni a kamaszoknak:

 

  • az otthontanulás és a napi rutin struktúrlásában, átstruktúrálásában
  • a tanuláshoz szükséges figyelem és viselkedés szabályozásában
  • a képernyő előtt töltött idő struktúrálásában, szabályozásában, módjában
  • a hasznos és kreatív szabadidő eltöltésének szervezésében
  • a pozitív szülő-gyerek kapcsolat építésében
  • a szociális kapcsolatok fenntartásában a karantén elveivel
  • a stressz és a szorongás okozta nehézségek azonosításában, kezelésében
  • megbirkózni a fáradtsággal, az elszigeteltséggel, a fásultsággal, érdektelenséggel

 

Szűcs Enikő

 

Pszichológiai segítség:

www.lelekkozpont.hu