Mi az a Családi rendszer iránti láthatatlan (rejtett) lojalitás? – Egy nagyon izgalmas elmélet
Böszörményi Nagy Iván a világhírű magyar származású amerikai családterapeuta, több szakmai könyv szerzője, korszakalkotó új fogalmak bevezetésével és új elméletek megalkotásával bővitette a pszichológia ismereteit. Erre épült a későbbiekben a családállítás módszere is.
A lojalitás szó jelentése: hűség.
Az emberpalánták magatehetetlenül jönnek a világra és sok éven át a szüleik, vagy gondviselőik támogatására szorulnak. Mondhatjuk, hogy mindannyian hűségbe, azaz lojalitásba születünk és egy “felfelé irányuló” kicsi-nagy viszonyba, ahol gyermekként mi vagyunk a kicsik és szüleink a nagyok. Ebben a viszonyban kicsiként sokkal többet kapunk, mint amit valaha is adni tudunk viszonzásul, hiszen ha már csak az élet ajándékát vesszük alapul, magával az élettel, amit a szüleink adtak nekünk, akkora lehetőséget kaptunk ajándékba, ami leírhatatlan és felbecsülhetetlen kincs számunkra. Így van ez akkor is, ha valakiről pl. lemondanak szülei a születése után, vagy más egyéb módon traumatizálják őt, ugyanis bármilyen sok hányattatás is vár rá az életben, mindig ott van előtte egy óriási lehetőség a kedvezőtlen Sors megfordítására, ami igen sokaknak a múltat elfogadó, új szemlélettel sikerülni is szokott (másoknak sajnos nem, mert a múlt érzelmi hiányaiból, traumáiból nem képesek felépítkezni). Tehát a lehetőség kapuja mindig nyitva áll előttünk és a lét óriási adomány számunkra a nem létezéssel szemben. Ezért a „függőleges lojalitás” hatalmas érzés a mély tudatalatti részeinkben akkor is, ha tudatosan pl. haragszunk valami miatt a szüleinkre, belül viszont nem tehetünk másként, hűségesek vagyunk feléjük. Egyébként egy jól működő, harmónikus családban is felnövekedünk és elérkezik a leválás pillanata is, melynek folyamata során bizony konfliktusokba kerülünk izmosodó kortársi elköteleződéseink, majd párkapcsolati elköteleződésünk miatt az eredeti családunkkal. Ám ennek ellenére, ami a saját családunk felé kialakult, az “ezerszer láthatatlanabb”, és “milliószor erősebb” a pókhálóknál is és bizony minden későbbi kapcsolódásunknál erősebben hat ránk. Hazudhatunk magunknak függetlenséget generációkra visszanyúló családfa történetünktől, de valójában ezek alapvetően befolyásolják minden későbbi döntésünket, választásunkat, kapcsolódásunkat és teljesítményünket. Ennek oka pedig a láthatatlan vagy rejtett lojalitás saját családunk felé.
Ennek természetesen patológiás vonatkozásai is lehetnek, hiszen mi emberek, magunkra vállaljuk családunk negatív mintázatait is, pont ezen láthatatlan hűségünk okán, mert ekkora lehetőséget kaptunk tőlük az életünkkel.
Ezekkel a problémákkal foglalkozik a kontextuális családterápia, de ma már a többi családterápiás irányzat is, sőt, minden egyéni és csoportterápia is igyekszik feltárni a jelenben már hibásan működő, feleslegessé vált “hűséget” és igyekszik ezek helyett megerősíteni a megfelelő minták alkalmazását és a családi gyengeségek helyett a bennük fellelhető erőforrások tudatosabb követését.
Folytatás következik.
pszichológiai magánrendelés

Lélekközpont