Mi az az online pszichológiai konzultáció, tanácsadás, terápia – Skype, Viber terápia

Az online Skype, Viber konzultáció a mai modern időhiányos világ egyik megoldási lehetősége a pszichológiában is. A modern technika megteremti az azonnali pszichológiai segítség lehetőségét egy hirtelen fellépő probléma esetén. A közlekedés nehézkessége miatt nagy előnye az is, hogy nem igényel utazást a rendelés helyszínére.
Igaz, hogy ilyenkor nem vagyunk egymás mellett a valóságos térben, mégis létrejön a
személyes és intim kapcsolat kliens és pszichológus között. Online térben is láthatók egymás reakciói, ami fontos a pszichológiai segítség eredményessége szempontjából, bár ez a forma nem egyenértékű azzal, mint amikor közös térben tartózkodunk és jól láthatjuk egymást. Az is igaz azonban, hogy a távolság védelmet is jelent, van,
akinek így könnyebb őszintén beszélnie önmagáról.

Kiknek jó ez a pszichológiai szolgáltatás?

 Akik szeretnék szakemberrel megosztani felmerülő negatív érzéseiket, gondolataikat és tanácsot kérnének tőle.
 Krízishelyzetben vannak és szeretnének mielőbb elindítani egy pszichológiai konzultációt. Később személyes terápiára lehet szükségük.
 Külföldön élők számára, beilleszkedési, önbizalmi, önértékelési, elakadási, kapcsolódási, kapcsolatteremtési stb. nehézségek esetén.
 Itthon is élhetnek nagyobb távolságokban, olyan helyeken, ahol nincs elérhető pszichológus szakember a közelben.
 Időhiánnyal küzdőknek, vagy akiknek nehéz elmozdulniuk otthonról, mint pl.kismamák, fóbiások, pánikbetegek. Nekik később személyes terápiára lehet szükségük.
– Természeti katasztrófák esetén (mint jelenleg a koronavírus).

Mikor nem megfelelő az online terápia?

 Súlyos problémák esetén kapcsolat felvételnek megfelelő, de ilyenkor nem lehet mellőzni a személyes pszichológiai ellátást, pszichoterápiát.

Milyen problémák merülhetnek fel?

– Akadozhat a net, ezért időnként megszakadhat az óra. A kiesett perceket potlólag hozzáadjuk a konzultációs időhöz.
– Mivel nem vagyunk egy közös térben, nem látjuk tisztán a finomabb mimikai jelzéseket, testbeszédet, ezért a hatékonyság csökkenhet.
Janovszki István

Pszichológiai segítség:
www.lelekkozpont.hu
Ha megtisztel bizalmával, jelentkezzen!
email: istvanlelekkozpont@gmail.com