A pánik a szorongással járó állapotok családjába tartozik. A pánik szindrómában szenvedőben bizonyos időközönként megjelenik egyfajta általános szorongás, ami egyre erősödő félelemmé, majd pánik rohammá változik.

Az átélőben megjelennek a tipikus testi tünetek, pánik roham során heves szívdobogást, erős légszomjat, mellkasi fájdalmat érez, fullad, izzad, vagy a hideg rázza. Érzések szintjén elindul a derealizáció érzése (mintha nem is az itt és most valóságában lenne), a saját testéből való kilépés élménye, és a halálfélelem. Gondolatai végtelen sebességgel cikáznak fejében, hirtelen gondolattorzítások lépnek fel, katasztrofizálás (valami szörnyűség történik, meghalok), gondolatolvasás (a tüneteknek negatív jelentést tulajdonít, nem gondola arra, hogy a testi folyamatok segítő szándékkal jönnek létre) stb.
Ez számára egy kontrollálatlan állapot, melyet a pánikszituációban nem képes befolyásolni, irányítani. Ami az időtartamát illeti, általában 10-15 perc, de ritkábban hosszabb időintervallumot is tapasztalnak egyesek.

Magam részéről nem szeretem betegségként definiálni, mert a “pánikost” a betegség fogalma elbizonytalaníthatja, és ez megnehezítheti a terápiás folyamatot. Inkább kontrollvesztett állapotnak nevezném, melyben a pánikot átélő személy elveszti az irányítást a dolgok felett és teljesen átadja magát a szorongás érzésének. Az erősödő pánikroham, mint egy örvénylő spirál, beszippantja az embert, aki úgy érzi, elvész ebben az örvénylésben.

A terápiás folyamatban először a szorongást kell csökkenteni relaxációval, vagy meditációs módszerekkel. Amikor a kliens elér egyfajta elengedett, oldott állapotot, akkor érdemes a légzéskontroll technikáját elsajátítania, melyben tudatosodik számára, hogy amennyiben a légzését gyakorlás útján le tudja lassítani, akkor a szívdobogása is lelassul és a gondolati rohanás is irányíthatóvá válik. Ezt követően érdemes az egész autogén tréning gyakorlatsorát elsajátítania képzett pszichológus szakember segítségével. Emellett célszerű a kognitív terápia alkalmazásával folytatni a beavatkozásokat.
Így át tudja venni a gondolatai felett felett az irányítást és a testi folyamatokra is elfogadóbban tud tekinteni.

Erősíti a folyamatot, ha a kliens elfogadja a hétköznapi segítő elveket is, pl. a rendszeres testmozgás, sportolás elvét, idősebb korban a napi sétát. A gyakorlásterápiákhoz sok otthoni gyakorlás és kitartás szükséges, hogy a pozitív megtapasztalás eredménye stabilizálódjon és ne lanyhuljon a kedvező motiváció sem.

A rendszeres gyakorlás eredményeként jelentősen csökken a pánik intenzitása, akár tünetmentessé is válhat a kliens. Kognitív terápia alkalmazásával pedig visszaszerezheti a negatív automatikus gondolatok felett a kontrollt.

Ne éljen tovább szorongásban vagy pánikban! Keresse munkatársainkat bizalommal az autogén tréning, a meditáció vagy a kognitív terápia lehetőségeiről!

Kérdezzen és keressen bizalommal bennünket!

Janovszki István

 

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, kérem hívjon bennünket bizalommal!

www.lelekkozpont.hu

Itt olvashat róla továbbiakat:

www.lelekkozpont.hu/666-2/