Ha nagylelkűek vagyunk, és megosztjuk másokkal, amink van, az boldoggá tesz bennünket és ez jelenti a pozitív pszichológia alapját.

Egy hindu közmondás azt mondja: „Az az igazi boldogság, amikor másokat boldoggá teszünk.” A tibeti buddhizmus spirituális vezetője, a XIV. dalai láma szerint: „Ha boldog akarsz lenni, gyakorold az együttérzést mások felé!”

Vajon miért boldogítanak a jó cselekedetek, miért jelentik a pozitív pszichológia alapját?

* Ha kedvesek és nagylelkűek vagyunk valakivel, akkor pozitívabban és kedvezőbben észleljük őt.
* Ha együttműködünk másokkal, ettől jobban érezzük, hogy egy közösséghez tartozunk, mindannyian az emberiség, és az egész élővilág részei vagyunk (pl. mindenki hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy javítsunk a környezetünk helyzetén).
* A jótékonyság enyhíti azt a bűntudatot, szenvedést, amit mások nyomorúsága, szenvedése láttán mi magunk is átélünk.
* Ha időnként segítünk mások nehézségein, ez a tudatunkba emeli, hogy legyünk hálásak és örüljünk a saját jelenlegi szerencsénknek.
* Ha másoknak vigaszt nyújtunk, akkor elterelhetjük a figyelmünket a saját gondjainkról, mivel a figyelem fókuszát valaki másra irányítjuk.
* A jótékonyság hatást gyakorol arra is, hogy milyen képünk van önmagunkról. Identitásunkban megerősítheti az önbizalom, az optimizmus és a hasznosság érzését.
* Segítő cselekedeteinkkel új készségeket tanulhatunk, előtérbe kerülhetnek rejtett képességeink, erőforrásaink és növekedik hozzáértésünk.
* A jó cselekedetek életünk szellemi értelmét és értékét is emelhetik. Egyszerű példa: ma egy hajléktalan nőnek tudtam adni egy kis segítséget és arra gondoltam, milyen ideális lenne, ha nőtársaink soha nem kerülhetnének utcára, és ekkor magam előtt láttam, ahogy kisleányként ő is, ahogy mindenki más, a boldogság vágyával érkezett a világba és elképzeltem, ahogy vidáman színes virágkoszorúkat fűz a hajába, vagy a karjára karkötőnek, de lehetséges, hogy sajnos ő nem olyan családba érkezett és nem várták… (természetesen férfitársainkról is ugyanilyeneket írhatnék, de ma egy nővel “találkoztam”). Anyagi segítséget sokszor nem tudunk adni, de egy jó szót, egy kidobásra váró ruhadarabot stb. stb. azonban igen.
* A társas életben is rengeteg pozitív következmény kiváltója lehet egy-egy jó cselekedet. Mások is értékelhetnek, hálásak lehetnek nekünk, vagy egyszerűen csak ránk mosolyoghatnak és persze nem utolsó sorban segíthetnek majd akkor, amikor nekünk van szükségünk segítségre.

A pozitív pszichológia más kontextusba helyezi a mindennapok eseményeit. Keressenek bizalommal bennünket egy újfajta szemlélet kialakítása érdekében, hogy másként közelíthessenek problémáikhoz illetve ezek megoldásaihoz.

www.lelekkozpont.hu

 

Itt olvashat róla továbbiakat:

www.lelekkozpont.hu/multimedia-archive/pozitiv-pszichologia-a-hala-es-a-halanaplo-fontossagarol/