Szűcs Enikő: okleveles pszichológus, pszichológia szakos tanár, szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, családterapeuta jelölt.

Gyakorló gyermekpszichológusként a legfontosabb számomra mindig a gyermek érdekének figyelembe vétele, az ő támogatása, kísérése, melyet egy felelősségteljes, de ugyanakkor lehetőségekkel teli munkának tekintek. A gyerekek a játéktevékenységeik révén fejezik ki belső élményvilágukat.  Ezek a tevékenységek fejlesztenek és változást eredményeznek, de mindehhez elengedhetetlen egy családközpontú és interdiszciplináris együttműködés is, hiszen a gyermek pszichés egyensúlyának a kulcsa mindig a szülőkkel és a velük kapcsolatban álló egyéb szakemberekkel folytatott hatékony egységben rejlik. Feladatom a gyerekek megtámogatása egy biztonságos légkör megteremtésével. Az érzelmek, a fantázia kifejezése, mely révén új megoldásokra, önszabályozási képességekre, önbizalomra, a szülőkkel való közös változtatásra tehetnek szert.

Gyermekek pszichológiai ellátása

A fejlődés, a spontán érés révén, a gyerekek folyamatos változást élnek meg. Ezek a változások a szülők támogatása által válnak zökkenőmentessé. Előfordul azonban, hogy a szülői erőforrásokban, a család működésében, vagy épp a gyerek által jelzett „tünetekkel” (impulzivitás, szobatisztasági gondok, félelmek, furcsa szokások, stb.) kapcsolatban kérdések merülnek fel. Ilyenkor, a gyermekekkel folytatott pszichológiai foglalkozások révén válaszokat, új szempontokat érthetünk meg gyermekünk viselkedéséből. A különböző gyermeki kifejezőeszközök (játék, báb, rajz, mese), szülőkonzultációval kísérve, segíthetik a családban az újra jól funkcionáló megoldások kiépítését.

Szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció

Az integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció egy olyan módszer, melyben a szülő vagy szülők és a baba együtt vannak jelen a konzultációkon. Változtatási lehetőséget kíván nyújtani azon kisgyerekes családoknak, akik tehetetlennek érzik magukat az olyan nehézségekkel szemben, mint az alvási, etetési, megnyugtathatatlan sírás, szobatisztasági vagy önszabályozási problémák.

Egy 5-10 alkalmas konzultáció elegendő ahhoz, hogy átbeszéljük a szülői szerepeket, az ezzel kapcsolatos korábbi elgondolásokat, a kisgyermek viselkedésének mélyebb okát, magyarázatát. Célunk a szülőt képessé tenni arra, hogy a gyerekével való kapcsolatában önmagát és egymást is segíteni tudja, hogy felfedezzék önmagukban, hogy birtokában vannak azok eszközöknek, amelyek segítenek a baba megnyugtatásában, szabályozásában.

Kamaszoknak, diákoknak

A kamaszok a konzultáció keretében lehetőséget kapnak arra, hogy nyugodtan és őszintén végig gondolják és kibeszéljék a kialakult nehézségeiket, kérdéseiket, tudván, hogy egy kívülálló értékítéletek és tanács osztogatások nélkül meghallgatja őket. Sokszor már ez segít abban, hogy szorongásuk, bizonytalanságuk csökkenjen az olyan problémákkal kapcsolatban, mint a szülők válása miatti őrlődés, a beilleszkedési/barátkozási nehézségek, az iskolai teljesítményproblémák, stb.

Egyéni szülőkonzultáció vagy szülőségre felkészítő mini-csoport:

Gyermeknevelésről sokat lehet ma már olvasni a magazinokban, közösségi oldalakon, de a bőség zavarában sokszor nehéz megtalálni azokat a megoldásokat, melyek akár a sajátjaink is lehetnének. Minden szülő a legjobb ismerője saját gyermekének, szülőségében pedig a legjobb szándék vezérli, mégis sokszor kerülünk szembe kihívásokkal, tanácstalansággal. Meggyőződésünk, hogy minden szülő szeretné a legjobbat adni gyermekének. A szülő konzultációk célja, megerősíteni a szülőket, hogy kompetensnek érezzék magukat és megtalálják saját megoldásaik és eszközeik között a legörömtelibb utat a gyermekükhöz.

A szülőségre felkészítő mini – csoportunkban a pszicho-edukáció segítségével, interaktív formában foglalkozunk a gyermeknevelés mindennapi kérdéseivel, a nehézségek kimondásával (pl. hiszti, dac, reggeli elindulás, határok, következetesség, stb. kérdése), a valódi és tartós megoldások megtalálásával.

Családterápiás ellátás (családterapeuta jelöltként):

A családon belüli kapcsolati és kommunikációs minták gyakran eredményeznek a családtagok között együttműködési nehézségeket, tehetetlenségérzést a gyermekek viselkedésével kapcsolatban. Családterapeuta jelöltként az egy háztartásban élők kapcsolatrendszerében bekövetkező pozitív változások megteremtésén dolgozunk közösen a résztvevőkkel.