• A pszichoterápia lelki problémák, vagy pszichés betegségek kezelésének tudományosan megalapozott módja.
 • Legfontosabb eszköze a keretek között működő terápiás kapcsolat és kommunikáció.
 • A pszichoterápia lényege minden esetben az önfeltárás, ezért az igénybe vevő aktív közreműkésére van szüksé Az egyén belső élményeit felszínre hozza, azokkal intenzíven foglalkozik, majd új következtetéseket von le belőle.
 • Időnként a terápia elején gyorsan enyhülnek tünetek, de a gyökérproblémák csak hosszas, türelmes munkával érhetőek el, gyógyíthatók meg.
 • Ha a páciens elégnek érzi a tüneti javulást és nem kíván mélyebb önfeltárásba fogni, befejeződik a terápia. Ez azonban rizikóval járhat, visszaesés, vagy tünetváltás is bekövetkezhet.

Mikor érdemes pszichoterápiába kezdeni?

– Amikor elakadtunk egy problémában, krízisben.

– Új helyzethez kell alkalmazkodnunk, de nem sikerül.

– Nem értjük gondolatainkat, értéktelennek tartjuk magunkat.

– Önsorsrontóan élünk. Nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, rossz a hangulatunk.

– Olyanokat teszünk, úgy viselkedünk, ahogy nem akarunk és nem tudjuk azt tenni, amit szeretnénk.

– Érthetetlen konfliktusokba keveredünk. Rosszul alakulnak párkapcsolataink, pl. nem tudunk kezdeni, vagy szakítani/befejezni.

– Nem is tudjuk mit szeretnénk, mire vágyunk, nem tudunk dönteni.

– Nem értjük jelenlegi konfliktusainkat, a kialakult helyzeteket és úgy érezzük, a múlt feldolgozatlansága is kihat az itt és mostra.

– Emellett pszichológiai problémákkal, tünetekkel is érdemes pszichoterapeutát  felkeresni. A „tünet” orvosi kifejezés, valamilyen betegséget, problémát jelez. Érdekes módon, a pszichés „tünet” az „Én” védelmében, a pszichés egyensúly fenntarása érdekében jön létre.

– Ilyen tünetek lehetnek a szorongások, fóbiák, pánikállapotok.

– Vagy a belső szorongások ellen védeni akaró kényszeres tünetek, cselekvések, gondolatok.

– Vagy megjelenhetnek rossz hangulatok, depresszív állapotok.

– Gyakori jelenség az is, hogy fóbiás emberek a szorongásukat, depressziósok pedig a hangulatukat alkohollal, gyógyszerekkel, drogokkal próbálják oldani, de innen hamar eljutni a függőségek kialakulásához. Ambuláns jellegű pszichoterápiába általában csak absztinens állapot elérése után érdemes belekezdeni.

Pszichoszomatikus problémák kezelésében is hatékonyak a pszichoterápiás módszerek.

A személyiség elakadásai, problémái (kötődési és kapcsolati komoly nehézségek, életvezetési problémák) pedig hosszú pszichoterápiás munkában kezelhetők.

 • A terapeuta a nyugodt, biztonságos légkör megteremtésével, a megfelelő módszer alkalmazásával segít a problémák feldolgozásá A pszichoterápia összhangra, bizalomra, elkötelezettségre épül. Nem kellene senkinek egyedül lennie a szenvedésben, mégis sokan választják ezt az utat.
 • Alap pszichoterápiás tevékenységet pszichiáterek, gyermekpszichiáterek, valamint klinikai felnőtt és gyermek szakpszichológusok végezhetnek. Pszichoterápia végzéséhez pszichoterápiás szakvizsga is szükséges, amely a szakorvosi illetve klinikusi szakpszichológusi végzettségre építhető második végzettségké
 • A kezelés egyéni pszichoterápia, csoport pszichoterápia, vagy párés család terápiás rendszerben zajlik.
 • A pszichoterápia megállapodás kötésével indul. A kliens és a pszichoterapeuta közösen döntenek, állapodnak meg az elérni kívánt cél, az ehhez megfelelő kezelési forma, terápiás módszer tekintetében. Rögzítik a gyakoriságot és a várható időtartamot. A pszichoterápiás ülések időtartama 60 perc, melyből a beteggel töltött idő 45-50-60 perc lehet.
 • A terapeuta és a kliens rendszeres kapcsolatában különböző élmények keletkeznek, ezek hatására a páciensben megváltozik a viszonyulás önmagához, kapcsolataihoz, a külvilá
 • Jobban megismeri gondolkodásmódját, megérti saját érzelmeit és ezek testi megjelenési formáit, valamint  a problémákkal való megküzdési, viselkedési stratégiái
 • Egyre inkább átlátja kapcsolatrendszerét és képes változtatásokat elindí
 • Tudatosabban él, mégis több örömmel. Felfedezi és kiaknázza saját erőforrás
 • Budapest XIV. kerületében a Lélekközpont KFT-ben tapasztalt pszichoterapeuta is működik. Szeretettel várjuk a hozzánk ilyen igénnyel jelentkezőket.