Pszichológusként abban hiszek, hogy az életünk alakítását és az azzal való elégedettséget nagymértékben befolyásolja a világról alkotott képünk, – ennek kialakulása pedig – már gyermekkorunkban elkezdődik. Bár rengeteg hatás ér minket, ennek alapját leginkább a családunk, mikrokörnyezetünk története adja meg. Az, ahogyan a szüleink gondolkodtak az életről, a sikerről, az emberi kapcsolatokról, kudarcról, biztonságról, érzelmekről befolyásolja ennek a világképnek az alakulását. Ebből kiindulva azt gondolom, kijelenthetjük, hogy a viselkedésünk, a gondolkodásunk lényegében egy tanult folyamat. Emiatt lehetőségünk van változtatni rajta, újra tanulni.

Az önismeretünk elmélyítésével segítséget kaphatunk a viselkedésünk megértéséhez. Például, hogy bizonyos hasonló szituációkban -, miért áraszt el mindig a szomorúság, önt el a düh, vagy éppen miért szorongunk. Rájöhetünk, hogy a kapcsolataink minősége nagymértékben a gyermekkori mintákra épül. Ha biztonságot, elfogadást, feltétel nélküli szeretetet és elismerést kaptunk, akkor ezek mentén alakítjuk a felnőttkori kapcsolatainkat is. Ha azonban nem volt jellemző az érzelmek kifejezése, esetleg sok volt a kritika, hiányzott a biztonság, akkor felnőttként is azt érezhetjük, hogy a kapcsolatainkban is bizonytalanság, esetleg felszínesség jellemző.

Abban próbálok segíteni, hogy az egyén és párok tagjai ezen az önismereti úton, egy biztonságos, elfogadó térben tudjon haladni. Felderíthesse, hogy mi az, ami valójában fontos számára és mi az, ami valamilyen megfelelés miatt nehezedik rá. Az elfojtás helyett a felszabadító érzéseknek tudjon teret adni, a hibáztatás vagy önhibáztatás helyett a megértés és a lehetőségekre tudjon fókuszálni. Ezáltal egy tudatosabb, elégedettebb és örömtelibb szemléletre nyílik lehetőségünk.

 

Módszerek

személyközpontú megközelítés,

kognitív torzítások feltérképezése és átkeretezése,

rendszerszemlélet,

pár -és családkonzultáció,

pozitív pszichológia, erőforrások mozgósítása,

narratív terápiás fókusz.

 

Problémakörök

párkapcsolatban felmerülő nehézségek,

párválasztásban való elakadás, szingliség,

kötődési nehézség,

önbizalomhiány,

teljesítmény nehézség, motivációhiány,

válás mentén felmerülő nehézségek,

gyermekneveléssel kapcsolatos problémák,

veszteségfeldolgozás,

stresszkezelés, szorongás, pánik,

krízishelyzet,

indulatkezelés,

önismeret.

 

Óradíja:

Felnőtt konzultáció/terápia: 17.000.- Ft

Kamasz konzultáció/terápia: 17.000.- Ft

Pár- és családkonzultáció/terápia: 24.000.- Ft