Az elköteleződés nélküli párkapcsolatok labirintusában
A Hátha típusú nő gyakori partnere a Talán típusú férfi.
Korunkban nagyon jellemző ez a párkapcsolati nehézség, dinamika, amikor a nő sokáig várakozik, arra gondolva, ‘hátha összeházasodunk és elvesz engem feleségül’, a férfi pedig azt gondolja, ‘talán elveszem feleségül, de még nem tudom, talán mégsem’. Minden női működés megtalálható a férfi oldalon is és fordítva. Ennek a közös párkapcsolati játszmának az időhúzás a jellemzője, egyik fél sem tud felnőtti módon ‘véglegesen’ elköteleződni abban az értelemben, hogy kimondják, ‘most összeházasodunk’, vagy ‘hivatalosan is élettársi szerződést kötünk’ és ‘családot alapítunk’.
Ebben a típusú párkapcsolati zavarban a pár nagyon sokáig képes együtt élni, de nem tudnak a párkapcsolati élet következő fejlődési szakaszába átlépni. A hasonló problémákkal küzdő párok jó ideje együtt élhetnek, de egy helyben állnak.
A Hátha nő sokáig vizsgálgatja, hogy vajon ez a férfi –e a ‘Nagy Ő’? Közben passzívan, akár évekig várja a hagyományos párkapcsolati modell alapján, hogy a férfi megkérje a kezét és családot alapítsanak. Nincs tudatában, hogy a Nagy Ő eszménye valójában idealizáció, vagy másként fogalmazva fekete-fehér gondolkodás és a valóságban nem létezik ‘igazi’, mert minden embernek vannak jó és rossz tulajdonságai és egy idő után már látszik, hogy a pár tagjai képesek-e szeretni egymást ezekkel együtt is.
Nézzünk egy fiktív esetet, Beáét, aki már több mint 6 éve élt együtt Bálinttal és belesimult a párkapcsolat kényelmet, biztonságot nyújtó világába, de továbblépésre nem tudta elszánni magát, amit úgy fogalmazott meg, hogy ‘várja, hátha Bálint megkéri a kezét’. Kiderült azonban, hogy negatív gondolatok és hitmondatok fogságában élte kapcsolati mindennapjait, kötődési zavara miatt nem tudott megfelelően kapcsolódni párjához. ‘Nem akarom a páromat elriasztani azzal, hogy a házasság, a gyermekvállalás kérdésével hozakodjak elő, mert azt fogja hinni, mindenáron feleségül szeretném vetetni magamat’ és várta, hogy Bálint egyszer csak előáll azzal, hogy gyermeket szeretne tőle. Bea nagyon nehezen tudott közeledni ahhoz a számára teljesen új és adaptív gondolathoz, hogy ez 6 év együtt töltött idő után nem egy szégyenletes elvárás és titkolandó gondolat részéről és egy párkapcsolatban mindkét fél egyenjogúan megfogalmazhatja elképzeléseit. Kapcsolatukban már megjelent a ‘várakozásai szakadék’ és Beában elégedetlenség, boldogtalanság és bizonytalanság érzése ütötte fel a fejét, amit úgy fordított le magában, hogy hátha nem Bálint az igazi. De kilépni sem szeretett volna a kapcsolatból, mert félt, hogy a férfi nélkül ‘egyedül marad és nem kell majd senkinek’. Arról is meggyőzte magát, hogy egy párkapcsolat fontosabb, mint egy leendő gyermek, ezért ezt a kérdést elfojtotta magában.
A ‘Talán Férfi’ szintén bizonytalan, nem mer és nem is tud elköteleződni partnere mellett, a nyílt konfliktusokat azonban igyekszik elkerülni. A Talán férfi érzelmileg félig benne van a kapcsolatban, de folyamatosan azt feszegeti magában, hogy talán még nem találta meg az ‘igazi nőt’, ami szintén egy idealizációs ‘buborék’, így érzelmileg félig kívül is van a kapcsolatból és az ambivalencia nehézségeivel nem képes megküzdeni.
Nézzünk egy fiktív párt, Bálintot, aki szintén gyakran emlegeti, hogy még ‘bizonytalan abban, hogy ‘tökéletes pár’ lesz-e belőlük. Sértő módon azt is kifejezi Beának, akivel 6 éve együtt él, hogy ‘talán’ nem ő az igazi és beszélgetések helyett időnként kritikusan felemleget régi eseményeket, amikor konfliktus alakult ki közöttük. Bálint számára szintén nem tudatos, hogy idealisztikus elvárásokkal és fekete-fehér gondolkodásmóddal rendelkezik és nem érzékeli azt sem, hogy Beában rossz érzéseket váltanak ki leértékelő megjegyzései, miközben önmagát fölérendeli azzal, hogy mindezt a kölcsönösség igénye nélkül teszi. Bálint ezzel együtt stabilan együtt éli a mindennapjait párjával, látszólag pont úgy, mint a házasságban élő kortársai, ‘csak’ ő nem képes kimondani azt, hogy mostantól Bea mellett szeretne maradni, együtt tervezi vele a jövőt, közösek a céljaik és az elköteleződésben új szintre lép, kötődési nehézsége megakadályozza ebben. Ehelyett beleragad a ‘talán’ igen, ‘talán’ nem működésében.
Így hosszú évek óta benne vannak egy párkapcsolati helyzetben, de negatív attitűdjeik, maladaptív sémáik és kötődési nehézségeik miatt a jövőre vonatkozó bizonytalanságban élnek és valódi elköteleződés nélkül élik mindennapjaikat.
Párkapcsolati pszichológiai konzultációs sorozat, azaz párterápia egy nagyon jó lépésnek bizonyulhat részükről. Azonban egyéni problémáik megoldását egyéni pszichoterápiás folyamat tudná segíteni saját személyiségük fejlődésének irányába. Pszichológiai központunkban szakemberek segítségével tudják megoldani párkapcsolati nehézségeiket párterápia keretein belül, de egyéni terápiás lehetőségek is biztosítottak.
pszichológiai segítség: