“Az éretlen emberek sokszor tudnának, de nem cselekszenek. Az érett emberek tudnak is és cselekszenek is. Az éretlenek kritizálnak, az érettek megvalósítanak.” – mondják sokan szinte szólásmondás jelleggel a hétköznapokban, és milyen igazuk van.

A kognitív és viselkedés terápia elsősorban a negatív automatikus  gondolatainkat segít beazonosítani, de ezzel együtt a reaktív viselkedési mintáinkat is fokozatosan tudatosítja bennünk. Ez a terápiás módszer azonban célorientált, nemcsak olyan belátásokat hoz létre bennünk, melyeket eddig nem láttunk magunkban, hanem segíti adaptív gondolatok és proaktív viselkedés módok kialakítását is, mert így hatékonyabban tudunk változásokat létrehozni az életünkben.

De mit is jelent a reaktív és a gyökeresen más proaktív viselkedés?

A reaktív viselkedés jelentése: külső inger hatására gondolkodni, észszerűség nélkül, automatikusan cselekedni, vagy teljesen kitéve magunkat a külső hatásoknak, passzivitásba merülni.

A proaktív viselkedés jellemzője: előrelátóan cselekedni, felelősségteljesen viselkedni, önmagunkért felelősséget vállalni,  külső kérés nélkül, aktívan cselekedni.

Janovszki Gabriella

Ha úgy érzi elakadt az élete, jelentkezzen bizalommal hozzánk!