Lehetséges, hogy a kényszeres tünetek hátterében ott munkálkodik egy erőteljes megfelelési érzés?

Az egyik leggyakoribb mentális kórkép a kényszerbetegség, mely a szorongásos betegségek kategóriájába tartozik. Fajtái a kényszer gondolatok, és kényszer cselekvések.
Mindannyiunkban megtalálható a belső kényszer, a kényszerítő gondolatok valamilyen formája, de az egészséges személyeknél ezek a külvilág számára észrevehetetlenek.

A kényszerbetegség egy állandó feszült állapot, melyben visszatérő szorongató érzések és kényszerítő gondolatok jelennek meg, melyektől az egyén nem tud szabadulni (pl. állandóan arra gondol, hogy ártani fog valakinek) és ezek arra késztetik a személyt, hogy bizonyos rituálékat, ismétlődő cselekvéseket hajtson végre szinte az egész nap során (pl. egy tisztálkodási kényszer esetén egész nap kezet mosson). Ezek az ismétlődő rituálék tompítják a benne lévő erős érzéseket, szorongásokat. A mágikus gondolatok és cselekedetek pedig szeretnék biztosítani számára, hogy elkerülhető legyen a katasztrofális helyzet, amit gondolataiban kialakított. Gondot jelent az is, ha nem, vagy nem megfelelő sorrendben hajtják végre a rituálékat, vagy valami megakadályozza őket ebben, ilyenkor ugyanis felerősödik a kényszer, és a szorongás érzete is elviselhetetlenné válik.

Kényszergondolatok/képzetek fajtái:

– károkozás magunkban
– károkozás másokban
– fertőzéstől, betegségtől való félelem
– szerettünk elvesztésétől való félelem
– valamilyen katasztrófától való félelem
– szexuális kényszer képzetek (nem megfelelő helyen, időben)
– vallási tartalmú bűntudatos kényszerítő gondolatok stb.

Kényszercselekvés fajtái:

– számolási
– rendezési, rendrakási
– gyűjtögetési
– ellenőrizgetési
– bármilyen ismételgetési kényszerek stb.

A kényszeres személy számára a maximális kontroll fenntartása a cél. Ha az eltervezett rituáléban valami hiba keletkezik, akkor a személy ismétlésre kényszeríti magát, ha akadályoztatva van, heves szorongások jelennek meg benne, ilyenkor impulzívvá is válhat és újra törekszik a kivitelezésre.
A kényszeres személy tehát túl szigorú önmagával, mondhatjuk, hogy Felettes-énje szinte szadisztikusan bánik vele. A tünetek sokszor olyan erősek, hogy rendkívülien megnehezítik, megbonyolítják életvitelét. A kényszeres beteg családja is erős elszenvedője, sőt létrehozója is az ilyen helyzeteknek, ezért a családi rendszerben gondolkodó szakemberek szerint a tünetek nagy része feldolgozatlan, tudattalan érzésekből fakad, melyek a rendszer többi tagjának szólnak.

A kényszerbetegség terápiájában a személyt relaxáció, auotogén tréning, vagy meditáció segítségével egy oldott ellazult állapot létrehozására tanítjuk, így képessé válhat szorongásait csökkenteni és belső vizualizációk segítségével az okok, háttértényezők is egyre tudatosabbá válhatnak. Emellett el lehet indulni kognitív módszerek alkalmazásával is. Ebben megtanítjuk, és elfogadtatjuk a klienssel, hogy a rituálék, sokszor semmilyen konkrét összefüggésben nincsenek a kényszerítő gondolatokkal -cselekvésekkel. Lassan feltárjuk a megfelelési érzéseket, bűntudat érzéseket.és a kell-típusú gondolat torzításokat, a túlzott szabályokat stb. és azt is, hogy ezek honnan jönnek és kinek szólnak.

Ne hagyja, hogy a kényszeres gondolatok irányítsák! Keresse munkatársainkat bizalommal a kognitív torzítás megszüntetésére és a kognitív terápia lehetőségeiről!

Janovszki István

Janovszki Gabriella

Amennyiben úgy érzi segítségre szorul, és megtisztel bizalmával, kérem hívjon bennünket!

www.lelekkozpont.hu

Itt olvashat a témában továbbiakat:

www.lelekkozpont.hu/kenyszeres-zavarok/